top of page
Masterclass en trainingen.jpg

Leidinggeven aan alle Generaties

Leidinggeven aan de Generatie-Mix

Masterclass Generatie Management.jpg

Generatie-expert Tim Elmore gebruikt voor leidinggeven aan generaties de metafoor dammen versus schaken.

​

‘Als je leidt alsof je damt, dan behandel je iedereen hetzelfde. Met schaken zijn er verschillende stukken’. Managers die acteren op generatiediversiteit, schaken. Een complexer spel.

 

​Uit: A new Kind of Diversity

Het managen van de brede generatie mix op de werkvloer vraagt nog al wat van een leidinggevende. Hoe zorg je dat je aansluit op alle generaties? En hoe creëer je verbinding tussen de generaties in jouw team en stimuleer je synergetische samenwerking? Welke management stijl vraagt dat? Herken je de veelvoorkomende uitdagingen?

​

Zie je een generatiekloof tussen de ervaren generatie die de jonge generatie niet lijkt te begrijpen en de jonge generatie voelt zich niet thuis? Hoor je geklaag over termen als arbeidsethos en loyaliteit?

Heb je moeite met het vinden en behouden van jonge, enthousiaste medewerkers die passen binnen jouw team? Die betrokken zijn en niet al binnen 1,5 jaar vertrekken?

Vraag je je af hoe de mooie generatie-mix in jouw team nog beter kan benutten? Je ziet de potentie van generatiediversiteit maar hoe stimuleer je intergenerationeel leren en update je gezamenlijk?

Hoe ondersteun ik de ervaren generatie die soms onbevlogen lijkt af te tellen naar pensioen, hoe zorg ik voor energieke, mentaal fitte, vitale 55+ ers die nog zin hebben in de huidige grote werk-transformatie en hoe borg ik hun kennis?

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het managen van de generatie-mix in jouw team! 

Leiding aan een team met verschillende generaties

​​Leidinggeven aan generaties vraagt in eerste instantie begrip over de verschillende generaties, in hun eigen levensfase, in jouw team. Vervolgens zijn er verschillende invalshoeken om naar de generatiemix te kijken om deze te kunnen managen:

Generatiescan

​Strategisch managen en monitoren van de generatieverdeling. Hoe is de generatieverdeling in jouw team? Is er sprake van een gezonde generatie mix? En hoe gaat het met iedereen? Zie je verschillen tussen de generaties als het gaat om verloop, verzuim of tevredenheid? Bevraag de verschillende generaties in kleine groepjes of doe een GeneratieScan

Leeftijdsbias 

Check of er sprake is van leeftijdsbias en vooroordelen. Welke vooroordelen en bias heb je zelf en zie je in jouw team? En zijn jouw promotie-, aanname-, doorstroom- en beoordelingsprocessen vrij van leeftijdsdiscriminatie? Help jouw teamleden met bewustwording over leeftijdsvooroordelen. De eerste stap is over en weer begrip creëren!

Bruggen slaan tussen generaties in jouw team om onder andere intergenerationeel leren te bevorderen en samenwerkingen te versterken. Organiseer sessies voor het team om de eigen en elkaars generatie te leren kennen. Vraag teamleden hoe ze elkaar kunnen versterken. Onderzoek samen wat men kan leren van elkaar en borg kennisdelen over en weer vanuit gelijkwaardigheid.

Onderlinge verbinding stimuleren

Levensfases ondersteunen

​Kan je de generaties te ondersteunen in de levensfase? Staat levensfase op de agenda? Bespreek je uitdagingen die aan het functioneren in werk raken? Wat kan je aanbieden en hoeveel ruimte heb je om jouw medewerkers van alle generaties te ondersteunen? Weet je welke ruimte er is en die jij hebt om te ondersteunen bij mantelzorg, scheidingen, schuldenzorgen etc.?​

Update kracht benutten

​Elke nieuwe generatie brengt ander gedachtegoed en up-to-date werknormen mee naar de werkvloer. Als je die dynamiek kunt zien, wordt het makkelijke om generatiediversiteit te benutten en om daar voordeel uit te halen. Niet om de rode loper voor elkaar uit te rollen, maar om (verouderde) werknormen in jouw wijze van leidinggeven en binnen het team te updaten.

Kijk ook eens naar de training 'Leidinggeven aan alle generaties' !

Generaties managen = zoek naar werkenergie

Bij het managen van alle generatie gaat het om duurzaam inzetbaarheid. Vanuit die dimensie is werkenergie belangrijk, maar ook de uitdagingen en valkuilen van medewerkers. Het gaat om het opzoeken en benutten van de werkenergie van alle generaties! Hoe kan je iedereen ondersteunen in de fase waarin ze zich bevinden? Hoe kan ik werkenergie van mensen aanwakkeren en hun unieke generatiekracht benutten?

​​

Werkenergie van alle generaties opzoeken en benutten door te vragen:

​

  • Wat zijn jouw levensfase uitdagingen die ook jouw werk raken?

  • Wat is jouw kracht in werk? Ik zie ... en ... Wat zie jij?

  • Hoe kunnen we jouw kracht (beter) benutten en jou werkenergie vergroten?

  • Waar kan ik bij ondersteunen? Waar kan het team jou bij ondersteunen?

 

​Hoe kan je medewerkers ondersteunen in de fase waarin ze zich bevinden? Door  werkenergie van mensen aan te wakkeren en hun unieke generatiekracht te benutten!

Afbeelding1_edited.jpg

Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer Disclaimer

Uiteraard staat het individu voorop en zijn dit inzichten die gaan over de 'grote gemene deler', 'het gemiddelde' en niet over individuen. Neemt niet weg dat ik dit per generatie veel hoor en tegenkom in de werkpraktijk.

Dus neem alles met een korrel zout en toch niet;-). Op basis van deze informatie wordt het wellicht makkelijker om met andere generaties teamleden verbinding te maken, vragen stellen en gesprekken te voeren.​

Generaties en werkenergie

Generatie X (1955-1970)

Werkenergie zit op bijvoorbeeld: Helpen en in verbinding zijn met collega’s van alle leeftijden.  Reflecteren, kennis overbrengen, begeleiden van jonge generaties vanuit rust, ervaring en wijsheid. Denk ook aan wederzijds leren! Manieren om dit te stimuleren zijn buddysysteem, coach, (reverse) mentoring. ​Ondersteun Generatie X bij : - Support bij zorgen ten aanzien van werk- en verandertempo ‘kan ik nog wel mee?’. - Vitaal blijven in laatste werkende fase bijv dmv jobcraften, generatiepact, mantelzorg en begrip voor menopauze. - Perspectief op loopbaanplanning en (kennis)ontwikkeling in de laatste werkende jaren en evt na pensionering. -> Generatie X ervaart uitdagingen met innovatie, vernieuwing en verandering.

Senior vrouwelijke leraar
Pragmatische Generatie.jpg
Ontwerpen op een Tablet

Pragmatische Generatie (1970-1985)

De pragmatische generatie doet het (zelf) wel. Zij ervaren werkenergie op doelen stellen en behalen, winnen. Veel verantwoordelijkheidsgevoel en hoge maten van resultaatgerichtheid. Besluitvaardig, doelgericht, snel, bepalen en up-daten vanuit doelgerichtheid Ondersteun bij: Ruimte voor reflectie, diepgang en ‘hart’ is nodig… niet alles is een KPI. Ondersteun bij meer begrip voor de andere generaties (die niet allemaal energie krijgen van doelgerichtheid en efficiency). Zelfstandigheid maar ook het naar kantoor komen en anderen begeleiden en helpen Het ontwikkelen van een duurzame, meer out-of-the box & inclusieve mindset De pragmatische generatie heeft moeite met ‘de Squeeze’ van het zijn van de ‘tussen generatie’. Er zit energie verlies op het vastgeroeste systemen en ‘traagheid’ van de oudere generaties en de afhankelijke, kwetsbare, speelse begeleiding vragende jongere generaties.

Generatie Y (1985-2000)

Generatie Y brengt gevoel en een privé leven naar de werkvloer en krijgt energie van sparren, samenwerken en samen vernieuwen. Energie zit ook op vrijheid en verantwoordelijkheid, mits vinger aan de pols Sociale verbinding en gelijkwaardigheid Up-date kracht vanuit inbreng van menselijke maat en gevoel Ondersteun generatie Y bij: Diverse leerervaringen en continue persoonlijke ontwikkeling en afwisseling Verbinding met andere generaties Biedt loopbaanperspectief iswm HR, mentor, carrière coach etc Biedt coachend, faciliterend leiderschap Verwachtingsmanagement en persoonlijk energiemanagement Generatie Y heeft moeite met hiërarchie en heilige huisjes

brainstorming
doet het werk samen

Generatie Z (2000-2015)

Generatie Z kan collega's veel leren, zoals digitale skills en handigheid met systemen. Zij krijgen werkenergie van gelijkwaardigheid, meteen mee doen er ertoe doen. Transparantie over context, besluitvorming en afwegingen. Benut ideeën om werk- en sociale processen te up-daten (transformatie). Skills op gebied van projectmatig werk en ondernemerschap (goed alleen en samen) Ondersteun bij het verder ontwikkelen van sociale skills zoals gespreksvoering, bellen. Ontwikkelen van veerkracht (mentale druk is een uitdaging) Geef ze een coach, buddy, mentor om AAN en VAN te leren. Hybride werken en werkplanning Doorgronden van bedrijfspolitiek en het begrijpen van bestaande werknormen Wees transparant en eerlijk (verkoop geen bullshit) Leg werkcontext uit, vertel de ‘waarom en toegevoegde waarde -> En Gen-Z wil net als Generatie Y graag gezien en gewaardeerd worden.

 Generaties verbinden in je team

Bege-leidinggeven aan Generatie Y en Z

Leiding geven anno nu - gelijkwaardigheid & nieuwe skills

bottom of page